aardbei

Zoete verwachtingen

In een relatie waar autisme een rol speelt kunnen verwachtingen zijn als die tafelpoot waar je iedere keer je teen tegen stoot.

Iedereen die beweert geen verwachtingen te hebben, geloof ik niet. Verwachtingen bepalen voor een groot deel hoe we met elkaar omgaan. Het is fijn als verwachtingen uitkomen. Dan ervaren we onze verwachtingen niet meer als verwachtingen, maar als vanzelfsprekendheden.

Vanzelfsprekendheden zijn als mooie rode aardbeien die precies zo smaken als je hoopt,
heerlijk zoet.

Verwachtingen zijn aannames, ongeschreven regels. Lekker duidelijk en overzichtelijk en er is weinig communicatie voor nodig. Verwachtingen geven rust en vertrouwen. Of op zijn minst grip op de situatie. (Ook als je stront aan de knikker verwacht.) Als ik naar je glimlach verwacht ik een glimlach terug. Als ik mijn hand uitsteek, verwacht ik dat jij deze schudt. Wanneer ik vrienden help met klussen, verwacht ik dat zij ook klaar staan voor mij (toch wel). Wanneer ik jou een kop koffie inschenk, is het best gek als er geen dank je wel volgt.

Er zijn ook verwachtingen die vermomd zijn als wensen en verlangens. Dat er een maaltijd is wanneer je als laatste thuiskomt van je werk. Dat jij een keer kan uitslapen omdat jij de afgelopen week erg druk was met de kinderen. Een arm om je heen als je je verdrietig voelt. Dat het een bijzondere dag wordt als je jarig bent. Dat een vakantie is om samen van te genieten. Dat de liefde in een relatie wederkerig is. Vaak voelt dat alleen zo wanneer we exact hetzelfde terugkrijgen van wat we zelf geven.

In een relatie met ass zijn verwachtingen tricky. Ze lopen vaak uit op lang (ver)wachten, hopen en tenslotte teleurstelling door het uitblijven ervan. Het levert stress en conflicten op wanneer verwachtingen niet zo vanzelfsprekend blijken te zijn. Ik heb heel wat vertwijfeling uitgeroepen: ‘Als ik dat al moet uitleggen? ’Hoe kan dat nou?’, ‘Dat is toch logisch?’ en ‘Ben ik nou gek?’.

Wat gaat er hier dan wel vanzelf?

Verwachtingen en ass bijten elkaar. En ook al is de hoop zoet, blijven verwachten, verzuurt. Verwachtingen opzijzetten, negeren of net doen alsof die er niet zijn, levert op den duur ook stress op. Die van depressie, burn-out of het terugtrekken uit of het afvlakken van het leven.

Als je niet oppast kun je iedere dag teleurgesteld gaan slapen of er van wakker liggen. De kunst is niet om verwachtingen bij te stellen of te negeren. De kunst is om zicht te krijgen op hoe belangrijk of hoe erg het is als een verwachting niet uitkomt. Het is heel goed mogelijk dat wat er onder een verwachting ligt, ook op een andere manier invulling kan krijgen.

Op 30 juni organiseer ik opnieuw een workshop ‘een partner met ass’.

In een dag leer ik jou de basis van een model dat zicht geeft op jouw verwachtingen, de niet-vanzelfspekendheid in je relatie en de route naar de invulling van behoeften.

Heb je interesse, meld je dan hier alvast aan. De workshop van 19 mei is vol. Wil je liever één op één aan de slag met het ‘gedoe’ in jouw relatie? Neem gerust contact op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

 

2 reacties

  1. Oh zo herkenbaar. Teleurstelling door verwachtingen. Ik heb voornamelijk op sexueel vlak heel erg hiermee te maken gehad. Mijn man dacht dat ik hier geen behoefte meer aan had of ik weet het niet. Het heeft tot de grootste ruzies geleid. Af en toe is er een periode dat hij ineens actief wordt. Het merendeel van de tijd was ik teleurgesteld en kon ik er ook met niemand over praten. Op het moment zit ik in een ” goede” periode maar die zijn van tijdelijke aard. De beste garantie voor de toekomst is het verleden. Soms ben ik getrouwd met mijn beste vriend, soms met de broer die ik haat. Nu met een liefhebbende echtgenoot. Blijft moeilijk.

    1. Hoi Daniëlla, intimiteit blijkt voor veel stellen een lastig item. Want oh wat liggen daar de verwachtingen, verlangens en geraakt/gekwetst voelen dicht bij elkaar. Communicatie daarover is en blijft zo nodig. Dank je wel voor het delen. Openheid hierover is ook niet altijd vanzelfsprekend!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.