Zelf doen

Lees ik toch de gebruiksaanwijzing van mijn nieuwe printer van voor tot achter, nadat ik alle fancy icoontjes al had ingedrukt en het ding het nog niet deed.

Draai ik toch met m’n zieke hoofd een maaltijd in elkaar.

Trek ik vergeefs aan kabels die uit m’n fiets hangen in een poging em uit de hoogste versnelling te krijgen.

Het meest lastige voor mij is hulp vragen. Het komt gewoon niet in me op. Of nou ja, heel kort komt het even voorbij en is het alweer weg. Ook als het niet om praktische dingen gaat. Als ik me niet goed voel bijvoorbeeld.

Dat zat er al vroeg in. ‘Selluf doen’ was zo’n beetje het eerste wat ik kon zeggen, als ik de anekdotes mag geloven.

Toch weet ik dat ik niet alleen ben en dat ik maar hoef te vragen en er staan mensen voor me klaar. Soms hoef ik het niet eens te vragen: dan hoef ik alleen maar te luisteren en ja te zeggen. Als ik het zou horen, want een aanbod van hulp komt niet makkelijk binnen.

Dat is best wel jammer, want alles in je eentje doen maakt gevoelens van eenzaamheid groter. Helemaal als iets niet lukt!

Wat interessant is, is om te onderzoeken wat het hulp vragen met zich meezeult. Gedachten, aannames en overtuigingen die je belemmeren om hulp te vragen kun je ook zo omzetten naar gedachten die wél beweging brengen.

Dat voelt anders en geeft ruimte. Vanuit een ander perspectief is veel meer mogelijk dan je denkt.

Dat is niet altijd makkelijk om te doen of om te blijven doen, omdat je ‘hoofd’ graag vasthoudt aan wat ‘veilig’ voelt. Hulp vragen levert dan (vaak onbewust) te veel spanning op. Wil je dat veranderen, dan vraagt dat voelen waar die overtuiging zijn oorsprong vindt én oefening op het nieuwe pad. Dan is hulp iets om naar uit te kijken!

Willeke Verwoerd is PRI therapeut i.o. en begeleidt mensen die angst, boosheid, somberheid of gejaagdheid ervaren of zich afgestompt voelen in de relatie met hun dierbaren. PRI is een tool om te snappen én toe te passen wanneer het hoofd, hart en handen niet meer op één lijn liggen.

Onderzoek hoe het bij jou werkt en maak een afspraak voor een Zicht-sessie.

2 reacties

  1. Mooi stuk Willeke. Heel herkenbaar. Ik ga het even goed op me in laten werken en ruimte voor nemen.

    Dank je wel! Liefs Trudy

    1. Dank je wel Trudy!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.