Wanneer emoties je leven bepalen

Relatie

Relaties zijn belangrijk in ons leven en we hebben er allemaal mee te maken. Misschien heb je geen relatie en wil je er misschien wel een. Misschien heb je wel een relatie en wenste je soms dat je die niet had. Het houdt ons vaak bezig. Het is een groot thema in mijn leven geweest: de relatie met mijn partner en ook die met de kinderen.

Relatie met partner autisme

Wanneer er bij je partner (een vermoeden van) autisme is, komt er een dimensie bij. Ik heb daar eerder wel eens een blog over geschreven. Praten over waar je tegen aanloopt is lastig en afspraken of oplossingen lijken niet bestendig. Uit ervaring weet ik hoe afschuwelijk dat is. Gevoelens van wanhoop wisselen zich af met dagen met hoop, waarin het beter loopt of wanneer je elkaar niet zoveel tegenkomt. Hoop dat er misschien nog wat verandert.

Scheiding

Uit elkaar gaan wil je niet of is geen optie. Soms zijn mensen bang dat ik ook ga zeggen dat een scheiding beter is. Ze krijgen dit in hun omgeving te horen. Het is een advies waar je niets mee kunt en wat ik dan ook nooit zal geven. Ik kan namelijk nooit in jouw hoofd en hart kijken wat voor jou het ‘beste’ is. Het zou een zinloos advies zijn wat je doet afdrijven van jezelf.

‘Hij reageert gewoon niet als ik aangeef waar mijn verdriet zit. Het maakt me razend.’

‘Mijn partner heeft woede aanvallen. Daar kan hij niets aan doen, maar de kinderen en ik lopen op ons tenen.’

‘Hij doet altijd alles als iemand hem wat vraagt. Het maakt gewoon niet uit dat ik zijn vrouw ben. Ik had net zo goed de buurvrouw kunnen zijn.’

Het zijn omstandigheden waarin je jaren leeft en je niet precies de vinger kunt leggen op waarom het jou nou zo ongelukkig maakt. Ik kan je helpen  onderzoeken wat het precies is wat jou onderuit haalt en waar jij het meest last van hebt. Daarmee kunnen we aan het werk, waardoor je zelf weer kunt gaan voelen wat waar is voor jou.

Partner

We kunnen anderen niet veranderen. Ook onze partner niet. Tegen beter weten in blijven we het vaak toch onbewust proberen. Totdat het echt doordringt dat je de ander niet kan veranderen of totdat een diagnose je helpt om je op dit feit te wijzen

Wat we wel kunnen, is uitzoeken wat het is wat jouzelf zo raakt en hoe dat precies zit en hoe je die emoties kunt bijsturen. Niet door trucjes of ‘leren omgaan met’. Maar door te onderzoeken welke pijn eronder zit. Dat kunnen we niet door alleen ons verstand daarover te laten spreken. Daar hebben we ons gevoel bij nodig, waarbij we ons verstand erbij houden! Op een praktische lichte manier.

Ongelukkig, wanhoop, stress

Het is ongelooflijk hoeveel van ons met emoties rondlopen die destructief zijn in ons leven. Depressie, je waardeloos voelen, stress en angst maar ook boosheid en genoemde wanhoop.
Het kan zo anders, als we gaan snappen hoe ons brein werkt en daar naar gaan handelen. Het is niet moeilijk en echt te leren.

Ik help je er graag mee. Maak gewoon eens een afspraak, waarin ik samen met jou onderzoek waar je het meest last van hebt en laat ik je zien hoe we dat kunnen aanpakken. Bel, app of mail me of laat je gegevens hieronder achter en ik neem contact op met jou.

 

Er zijn veel mensen die in relaties zitten die niet lekker lopen. Waar spanning, ruzie of elkaar uit de weggaan is. Partnerrelaties, maar ook ouder-kind relaties.  De manier waarop emoties ons leven kunnen bepalen werkt hetzelfde. 

Willeke Verwoerd is PRI therapeut i.o. en begeleidt mensen die angst, boosheid, somberheid of gejaagdheid ervaren of zich afgestompt voelen in de relatie met hun dierbaren. PRI is een tool om te snappen én toe te passen wanneer het hoofd, hart en handen niet meer op één lijn liggen.

1 reactie

 1. Je hebt een prachtige schrijfstijl.
  De zinnen zijn mooi opgebouwd ze zijn beeldend.
  Metaforisch vind ik je sterk.
  Met plezier lees ik je verhaal en ik proef soms ook spot een humoristische kwinkslag. Ik hou ervan.
  Net als ongegeneerd mijn oordelen geven over wat ik vind van jouw schrijven.

  Ernst

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.