vuurwerk

Verdriet is eerlijker dan boosheid

Een diagnose ass helpt om hulp te krijgen. Voor je partner en ook voor jou. Wanneer een diagnose uitblijft moet je zelf op zoek. Herkenning en erkenning bij anderen lijkt daarin noodzakelijk om door te kunnen gaan. Ik kon het wel uitschreeuwen: ‘hoe moet het nu verder dan?’ Wat daar achter zat was: waar blijf ik dan? Een officiële diagnose kwam er niet. En mijn partner zou niet veranderen. Ik moest het doen met wat er was. Ik was in de veronderstelling dat ik me moest blijven aanpassen. En dat hád ik al jaren gedaan. Spontane reizen maakte ik niet meer. Naar feestjes ging ik alleen. Troost zonder tranen was er niet. Emotionele en lichamelijke verbondenheid was een moeilijk begrip. Ik was het wel een beetje zat om mezelf opzij te zetten. Om altijd maar rekening te houden met die ander. Wat ben ik een tijd boos geweest. Ik was op weg om een cynisch mens te worden. Het letterlijk nemen van cynisme door Ass, is als olie op het vuur. Hoe kon hij nou tevreden zijn, wanneer ik hem toebeet ‘wat ben je toch een fantastische vent’. Een beetje overdreven misschien, maar tot een gesprek over wat ik nodig had kwam het niet.

Achter boosheid zit vaak verdriet. Dat was bij mij zo. Boosheid is op anderen gericht. Legt ‘de schuld’ bij de ander. Verdriet slaat naar binnen en kan zelfs voelen als ‘de schuld bij jezelf’ neerleggen. Boosheid is in die zin dus minder pijnlijk. ‘Geweldloze Communicatie’ van Marshall Rosenberg bracht bezinning. Als ik zo doorging was ik helemaal mezelf én deze man kwijt. Ik moest erkennen dat verdriet een eerlijker gevoel was dan boosheid. Het stelde mij in staat te rouwen om dat wat nooit zou zijn. Een eenzame tijd.

Rouw. Voor mij werd achteraf pas zichtbaar dat mijn rouwen ging over het aanvaarden van het ontbreken van verbinding. Op een manier die ik graag had gewild. De menselijke basisbehoefte aan verbinding is noodzakelijk om een relatie in stand te brengen en te houden. Er zijn verschillende niveaus van verbinding in een partner relatie. Verbinding kun je ervaren op het niveau van zielsverwantschap, lichamelijkheid (seks), levensfilosofie en mentaal-emotioneel. Het wordt pijnlijk wanneer voor jou noodzakelijke niveaus ontbreken. Het helpt als je zicht krijgt op waar het precies wringt. Pas dan kun je bepalen hoe jij daar mee om wilt gaan. Het is dan wel eerst nodig om je ‘eerlijke’ gevoelens toe te laten. En om ‘schuld’ in de wilgen te hangen.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Neem gerust contact met me op!

Deel:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.