Voor jou

Begeleiding partner met (vermoedens van) autisme.

Heb jij een partner met autisme of vermoed dat dit aan de hand is?
Twijfel je er regelmatig over of jij niet gek bent?
Misschien voel jij je vaak ongelukkig in je relatie en heb je last van boosheid, somberheid, slapeloosheid of kom je tot niets.

Graag onderzoek ik samen met jou hoe het echt voor jou is en wat je anders wilt.
Met de focus op jezelf.
Afhankelijk van  jouw behoefte kun je kiezen voor:

Zicht-sessie

1,5 uur

Coach traject

gericht op één vraag

Verdieping-traject

duurzame verandering
ik en de ander

Zicht-sessie

In een online Zicht-sessie gaan we samen in gesprek over wat het autisme van je partner betekent in jouw leven. Je kunt me alle vragen stellen die je hebt. Ook stel ik jou vragen om je te helpen je gedachten en gevoelens op een rijtje te krijgen. Daarnaast geef ik je een aantal handvatten, afgestemd op jouw behoeften. Zodat je zicht krijgt op je situatie.

We maken samen een afspraak op een tijdstip dat ons past.
Van te voren stuur ik jou een korte vragenlijst, zodat ik de online sessie kan toespitsen op jouw vraag.

Plaats: online
Tijd: 1,5 uur, eenmalig
Kosten: € 125,00 incl. btw

Coach traject

Coaching helpt jou om vanuit een vraag te onderzoeken wat jou verder kan helpen.

We gaan in op waar je tegenaan loopt, wat je al hebt geprobeerd en wat een volgende stap zou kunnen zijn.
Waar wil je naartoe werken?
We kijken of en hoe jij daar invloed op kunt hebben.

Plaats: online of praktijk Zwolle
Tijd: 1 uur per sessie, 2-5 sessies
Kosten: € 95,00, serie van 5 sessies €450,00 incl. btw

Duurzame verandering

Wil je duurzame verandering in je leven dan is Pri-therapie een vorm van begeleiding die de diepte ingaat. Je gaat echt begrijpen en voelen waar de oorsprong van je emoties vandaan komen. Daarnaast leer ik je in deze begeleidingsvorm ook een methode die je kunt inzetten op élk moment van je leven wanneer je in situaties terecht komt waarin jij je niet goed voelt. Daar is namelijk een onbewuste oorzaak voor die je kunt ontmantelen. Hierdoor kom je veel vrijer in het leven te staan en ga je ervaren dat je vanuit rust en overgave keuzes kunt maken die passend zijn voor jou en de situatie.

Plaats: online of praktijk Zwolle
Tijd: 1 uur per sessie
Duur: gemiddeld 10-15 sessies afhankelijk van je hulpvraag
Kosten: € 95,00 incl. btw
Vergoeding: Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars. Op dit moment heb ik geen wachtlijst.

Ja, ik wil begeleiding

PRI

In de begeleiding maak ik gebruik van de PRI-methode en bewustzijnsleer. Kies je voor therapie, dan leer ik jou deze methode zelf toe te passen. PRI biedt een concreet instrument en is blijvend effectief bij somberheid & depressie, boosheid & irritatie en klachten als spanning, stress en onzekerheid. Het vraagt van jou inzet en toewijding om hiermee aan de slag te gaan. De resultaten zullen er echter ook naar zijn.

PRI staat voor Past Reality Integration. Het geeft helderheid over je emoties; waarom deze soms zo proportioneel groot en veel aanvoelen. Ik laat je zien hoe ons bewustzijn werkt, hoe het is opgebouwd en hoe overtuigingen uit ons verleden nog steeds invloed hebben op hoe we de wereld ervaren. Dat het vooral de 'afweren' (overlevingsmechanismen) zijn die ons leven angstig, zwaar, gehaast, boos of  gevoelloos maken.

Door meer bewustzijn te creëren is het mogelijk om te gaan zien dat de werkelijkheid vaak lichter is dan we denken. PRI vergroot het bewustzijn van jezelf, legt oude patronen bloot, maakt vrij en is een tool die je ieder moment kunt inzetten wanneer je je niet goed voelt. Terug naar wat er daadwerkelijk in het hier en nu te beleven is. In therapie leer ik het je graag, zodat jij PRI kan toepassen op alle aspecten in je leven waar je last ervaart.

De grondlegger van PRI is Ingeborg Bosch, een Nederlandse psychologe. Ze heeft inmiddels zes boeken geschreven, waarin de principes van PRI worden uitgelegd en toegepast. (Klik op de streepjes rechtsboven naast het menu voor een leeslijst.)

Online Course

Op de site van PRI vind je veel informatie over PRI.
Het is enorm helpend om die informatie te lezen.
Je kunt je daar ook direct bij mij aanmelden als cliënt.

Wanneer je therapie overweegt is het zinvol om vooraf of tijdens de therapie de online pri course te volgen. Daarin worden 5 cliënten begeleid door I. Bosch en krijg je een goed beeld van zowel de werkwijze als de inhoud.

 

Helderheid

Veel vrouwen met een partner in het autistisch spectrum (verschrikkelijk woord vind ik zelf) zoeken naar hoe het toch moet met omgaan met wat je tegen komt. Hoe ga ik om met het gebrek aan wederkerigheid of hoe krijg ik meer ruimte voor mezelf.  En misschien is het wel beter om voor mezelf te kiezen.

Maar ook: Should I stay, or should I go?
Blijf ik in deze relatie of moet het echt anders?

Dit roept heel veel onzekerheid en ook verdriet op.

Zelf heb ik daar ook jarenlang mee geworsteld. Het was lastig hulp te vinden die ook snapte in welke situatie ik me bevond en hoe de interactie met een partner met autisme kan verlopen. Ik wilde me niet meer aanpassen aan mijn partner. En ik wist dat ik mijn partner niet kon veranderen, hoe ik het ook had geprobeerd. Ik wilde weten waar ik zelf gebleven was.

Wil jij

⇒Meer rust in de relatie brengen;

⇒Minder snel angstig, boos en geïrriteerd of verdrietig raken;

⇒Ruimte in gaan nemen voor jezelf;

⇒Van zorgen voor naar zorgen dat;

⇒Meer ontspannen en tijd voor jezelf creëren;

⇒Helder op een rijtje krijgen wat jij wilt met deze relatie;

⇒Leren hoe ons brein werkt en snappen waarom we zo diep geraakt kunnen zijn;

⇒Een methode aanleren die je de rest van je leven behulpzaam is wanneer je je niet goed voelt.

Ervaringen

Een moeder vertelde me dat ze zich de hele dag angstig voelt en steeds meer gaat vermijden om paniekaanvallen te voorkomen.
Ze brengt haar kinderen nog naar school, maar autorijden doet ze allang niet meer. De boodschappen doet haar man.
Haar wereld wordt steeds kleiner. Na een aantal sessies heeft ze zicht op wat haar precies zo angstig maakt. Dat is niet de snelweg of de auto, maar de angst om door een tunnel te moeten rijden. Die staat in haar geval symbool voor een hele kleine donkere ruimte waar ze niet uit kan komen. Inmiddels snapt ze wat haar als klein meisje is overkomen. In het hier en nu is er geen gevaar meer en is ze niet meer overgeleverd aan anderen. Door dit te begrijpen, te voelen en weer in de auto te stappen ziet haar wereld er na tien jaar echt anders uit. Letterlijk en figuurlijk een verademing.

Een vrouw gaf aan dat ze zich in haar relatie gevangen voelde. Alles kwam terecht op haar schouders en alleen in haar werk voelde ze zich redelijk vrij. Alleen leek het er op dat ze minder moest gaan werken om alle ballen in de lucht te houden. Het werd haar duidelijk dat ze in het contact met haar partner en in vriendschappen heel vaak het idee kreeg dat de ander wat van haar wilde. Dat het niet echt om haar ging. Na vijftien sessies werd de omvang van hoe er als kind met haar is omgegaan en hoe zich dat nog steeds in haar huidige leven manifesteert helder. Hierdoor ging ze begrijpen en voelen dat er in het hier en nu echt iets anders aan de hand is: dat het in de uitingen van haar partner wel degelijk om haar ging. Ruzies bleven hierdoor vaker uit en er bleek meer ruimte te zijn dan gedacht, zodat ze haar werk kon blijven doen.

 

Ja, ik wil begeleiding