Voor jou

Heb jij een partner met autisme? Of vermoed je dat dit aan de hand is?
Voel je vaak dat je zelf overal alleen voor staat? Twijfel je vaak of jij niet gek bent?
Voel je je vaak ongelukkig over je relatie? Wil je er nog een keer echt voor gaan?

Graag onderzoek ik met jou samen hoe het voor je is en wat je anders wilt. Met de focus op jezelf.

Helderheid

Veel vrouwen met een partner in het autistisch spectrum (verschrikkelijk woord vind ik zelf) zoeken naar hoe het toch moet met omgaan met wat je tegen komt. Hoe ga ik om met het gebrek aan wederkerigheid of hoe krijg ik meer ruimte voor mezelf.  En misschien is het wel beter om voor mezelf te kiezen.

Maar ook: Should I stay, or should I go?
Blijf ik in deze relatie of moet het echt anders?

Dit roept heel veel onzekerheid en ook verdriet op.
Zelf heb ik daar ook jarenlang mee geworsteld. Het was lastig hulp te vinden die ook snapte in welke situatie ik me bevond en hoe de interactie met een partner met autisme kan verlopen. Ik wilde me niet meer aanpassen aan mijn partner. En ik wist dat ik mijn partner niet kon veranderen, hoe ik het ook had geprobeerd. Ik wilde weten waar ik zelf gebleven was.

PRI

In mijn begeleiding maak ik gebruik van de PRI-methode. PRI staat voor Past Reality Integration. Het geeft helderheid over je emoties; waarom deze soms zo proportioneel groot en veel aanvoelen. Ik laat je zien hoe ons bewustzijn werkt, hoe het is opgebouwd en hoe overtuigingen uit ons verleden nog steeds invloed hebben op hoe we de wereld ervaren. Dat het vooral de 'afweren' (overlevingsmechanismen) zijn die ons leven angstig, zwaar, gehaast, boos of  gevoelloos maken.

Door meer bewustzijn te creëren is het mogelijk om te gaan zien dat de werkelijkheid vaak lichter is dan we denken. PRI vergroot het bewustzijn van jezelf, legt oude patronen bloot, maakt vrij en is een tool die je ieder moment kunt inzetten wanneer je je niet goed voelt. Terug naar wat er daadwerkelijk in het hier en nu te beleven is. Ik leer het je graag.

De grondlegger van PRI is Ingeborg Bosch, een Nederlandse psychologe. Ze heeft inmiddels zes boeken geschreven, waarin de principes van PRI worden uitgelegd en toegepast. (Klik op de streepjes rechtsboven naast het menu voor een leeslijst.)

Sinds 2015 houdt ik me zowel privé als professioneel met PRI bezig en ben ik vanaf 1 januari officieel PRI-therapeut i.o.

Wat heb je eraan in het 'gedoe' met je partner?

Wellicht is het lastig te bedenken wat je aan PRI hebt in het gedoe met je partner?

Hoogstwaarschijnlijk weet je het al, maar kost het moeite om tot je door te laten dringen: jij kunt je partner niet veranderen. Dat is misschien pijnlijk of verdrietig, want dat betekent dat je bepaalde verwachtingen moet laten instorten of hoop moet laten varen. En dat kan overweldigend aanvoelen of je angst inboezemen. Want hoe dan verder? Zo gaat het niet, anders had je geen hulp gezocht.

Wat je wel kunt doen is de focus verleggen naar jezelf. Kijken wat er bij jou speelt. Je emoties onder de loep gaan nemen. Op een nieuwe manier gaan leren kijken. PRI geeft je de tool om te gaan onderzoeken: wat voel ik wanneer? Welke betekenis geef ik daar aan? Waarom is je gevoel soms buitenproportioneel groot en allesomvattend? Hoe reageer ik als ik me angstig, boos of  verdrietig voel? Wat wordt er daadwerkelijk geraakt? En hoe keer ik dat gevoel om.

We gaan ontdekken wat er onder de oppervlakte bij jou speelt en hoe dit invloed heeft op je leven.
Zonder dat het zwaar hoeft te worden of dat we gaan graven in je verleden.

Het is eenvoudig maar niet altijd even makkelijk! Het vraagt om moed om daadwerkelijk op onderzoek uit te gaan en nieuwsgierig te worden naar jezelf.
Ik beloof  je dat je onderweg zult leren dat er meer te ontdekken is en dat je anders gaat kijken naar de wereld waarin je je nu bevindt.
En dat biedt vrijheid en keuze om dat te doen wat bij jou past, in verbinding met jezelf en je partner.

En nu?

Wanneer je je aangesproken voelt door deze werkwijze kun je bellen of mailen voor een afspraak.
Tijdens een eerste gesprek van een uur maken we kennis, hoor ik graag waar je verandering wilt en leg ik je mijn werkwijze uit.

Vervolg afspraken zijn om de veertien dagen. Je hebt dan voortgang in je proces én de tijd om dat wat we bespreken te laten bezinken en de methode eigen te maken.
Afhankelijk van de reikwijdte van je hulpvraag zijn er 5 tot 15 sessies nodig. Je hebt dan je hulpvraag opgelost en de PRI tool eigen gemaakt.
We werken altijd met het 'hier en nu' (wat speelt er nu) en blijven uit de analyse van oorzaken.

Praktisch

Na het eerste gesprek van een uur, bepaal je of je verder wilt. Dan betaal je alleen voor dit gesprek € 50,-.

Wil je meer, dan stuur ik je een intakeformulier en maak je een test om je 'afweerprofiel' in kaart te brengen, waarover we verder in gesprek gaan.
Vervolggesprekken zijn € 90,-. Een sessie duurt een uur. Tussen de sessies door ben je dagelijks ongeveer een kwartier bezig met 'huiswerk'.

Het is (beperkt) mogelijk om in de avonduren afspraken te plannen.
Als je werkgever betaalt of je bent zelfstandige, dan zijn de bedragen excl. btw.
Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars.

De praktijk is te vinden aan de Emmastraat 7 in Zwolle. Dit is vlakbij het station. Ook kun je hier dichtbij parkeren.
Het is niet altijd nodig om naar Zwolle te komen, via een digitale verbinding is het ook goed mogelijk gesprekken te voeren en PRI te leren.

Wil jij

⇒Meer rust in de relatie brengen;

⇒Minder snel boos en geïrriteerd of verdrietig raken;

⇒Ruimte in gaan nemen voor jezelf;

⇒Van zorgen voor naar zorgen dat;

⇒Meer ontspannen en tijd voor jezelf creëren;

⇒Helder op een rijtje krijgen wat jij wilt met deze relatie;

⇒Leren hoe ons brein werkt en snappen waarom we zo diep geraakt kunnen zijn;

⇒Een methode aanleren die je de rest van je leven behulpzaam is wanneer je je niet goed voelt.

Contact

Vul je gegevens hieronder in en ik bel je terug.
Je kunt me ook bellen op 06 48378017 of een e-mail sturen naar wil@partnermetass.nl

    Je kunt je altijd weer afmelden! Je gegevens zijn veilig bij mij.

Ervaringen

Een moeder vertelde me dat ze zich de hele dag angstig voelt en steeds meer gaat vermijden om paniekaanvallen te voorkomen.
Ze brengt haar kinderen nog naar school, maar autorijden doet ze allang niet meer. De boodschappen doet haar man.
Haar wereld wordt steeds kleiner. Na een aantal sessies heeft ze zicht op wat haar precies zo angstig maakt. Dat is niet de snelweg of de auto, maar de angst om door een tunnel te moeten rijden. Die staat in haar geval symbool voor een hele kleine donkere ruimte waar ze niet uit kan komen. Inmiddels snapt ze wat haar als klein meisje is overkomen. In het hier en nu is er geen gevaar meer en is ze niet meer overgeleverd aan anderen. Door dit te begrijpen, te voelen en weer in de auto te stappen ziet haar wereld er na tien jaar echt anders uit. Letterlijk en figuurlijk een verademing.

Een vrouw gaf aan dat ze zich in haar relatie gevangen voelde. Alles kwam terecht op haar schouders en alleen in haar werk voelde ze zich redelijk vrij. Alleen leek het er op dat ze minder moest gaan werken om alle ballen in de lucht te houden. Het werd haar duidelijk dat ze in het contact met haar partner en in vriendschappen heel vaak het idee kreeg dat de ander wat van haar wilde. Dat het niet echt om haar ging. Na vijftien sessies werd de omvang van hoe er als kind met haar is omgegaan en hoe zich dat nog steeds in haar huidige leven manifesteert helder. Hierdoor ging ze begrijpen en voelen dat er in het hier en nu echt iets anders aan de hand is: dat het in de uitingen van haar partner wel degelijk om haar ging. Ruzies bleven hierdoor vaker uit en er bleek meer ruimte te zijn dan gedacht, zodat ze haar werk kon blijven doen.