Focus op jezelf

Wist je dat in een relatie je partner niet het belangrijkste is?

Nee, echt.

Het duurde bij mij even voordat ik daarachter was. Ik dacht altijd als ik het maar ‘goed’ doe, dan komt die fijne relatie vanzelf. En dus deed ik mijn best om het hem naar de zin te maken. Wat ik zelf wilde daar was ik niet zo mee bezig.

En toch werkte dat niet.

Het gaat wringen en wrijven. Totdat het buigt of barst. Slijt of splijt.

In een relatie ben je zelf namelijk het belangrijkste. Tenminste, als je er echt met jezelf in wilt zitten. En niet een schim of schaduw van jezelf.

Jezelf centraal

Je kunt pas werk maken van je relatie door eerst jezelf centraal te zetten. Door de aandacht van de ander naar jezelf te verleggen en te ontdekken wat daar speelt. Niet zo eenvoudig, maar wel te leren.

Wanneer het wringt in de relatie, dan gaat het eigenlijk over emoties. Waar je last van hebt is niet dat je het hem naar de zin maakt en ook niet dat er wellicht weinig naar jou toe komt. Waar je last van hebt is wat je daar van vindt (welke gedachten) en hoe dat voelt.

Je baalt er bijvoorbeeld van dat je partner elke avond achter z’n computer zit of veel tijd besteedt aan een bepaalde hobby en je voelt je eenzaam. Het wringende gevoel lijkt over de ander te gaan, maar gaat in feite over jouw emotie.

We hebben dus iets te doen op het niveau van onze emoties. Alleen daarom al is het zinvol om de focus te verplaatsen naar jezelf, zodat je er in eerste instantie bewust van wordt.

Het vraagt moed om de focus te verleggen. Misschien is het onwennig en pijnlijk en wil je dat nou juist voorkomen. Bovendien zal het stilstaan bij wat er aan emoties bij jou zit niet onmiddellijk je probleem oplossen.

Dat klopt, er is namelijk geen quick fix.

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Verandering gaat meestal via de route van de onbewust-onbekwaam matrix.

Deze wordt gebruikt om uit te leggen hoe mensen iets nieuws leren. Veranderen is eigenlijk hetzelfde als iets nieuws leren.

Mijn dochter is een meester in het meezingen met nieuwe liedjes. Na drie keer luisteren weet ze precies wat ze zingt en hoe de melodie loopt. Bij mij verloopt het meer volgens de vier kwadranten. Waarbij zij me waarschijnlijk met haar liefdevol bedoelde commentaar, van kwadrant I naar II helpt. Vaak ben ik dan wel gemotiveerd om zo snel mogelijk op te schuiven naar III.

Wil je dus iets veranderen in je relatie, dan volgt dat dezelfde route als van iets nieuws leren.

1.     Bewust wording (van I naar II)

2.     Kennis vergroten en inzichten opdoen (van II naar III)

3.     Toepassen en intrainen (van III naar IV)

In kwadrant II (bewust onbekwaam) is het ongemakkelijk en frustrerend! Het is de meest vervelende en pijnlijke plek in een leerproces. Je weet dat het anders kan, maar je weet nog niet hoe.

Wilsbesluit

Het enige wat je hier hebt te doen is een wilsbesluit nemen om jezelf te gunnen in kwadrant III te komen. Dat doe je door op onderzoek uit te gaan.

Lees, praat, deel, leer, ontspan en verwonder. Doe het uit nieuwsgierigheid, liefde voor jezelf én je partner om alles uit het leven te halen. Dat is waarom je hier bent.

Leer-retreat

Uit ervaring weet ik hoe het anders kan en kan ik je helpen in het derde kwadrant, een weg uit verdriet en frustratie.

In juli en augustus geef ik samen met collega therapeuten 2x een leerretreat van drie dagen. Via het hoofd naar het hart. Investeer in jezelf. Wij kijken ernaar uit. Focus op jezelf, meer weten

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.