Kom begrijpen wat de ander zegt!

Hoe vaak denk jij dat je direct begrijpt wat de ander zegt? Ik heel vaak! Totdat ik teams ging begeleiden en coachen. Wat wordt daar veel gezegd wat niet zo bedoeld is! Vanuit de geweldloze communicatie ontdekte ik een andere manier van discussiëren: het comcafé. Eigenlijk is het meer een manier van luisteren. In vier rondes krijgt iedereen de kans om zijn eigen opvatting te vormen en uit te spreken naar de rest. Het is dan ook de bedoeling om uit de discussie te blijven. Het gaat er niet om wie gelijk heeft, of hoe iets precies in elkaar zit. Het gaat er om te luisteren naar hoe iets voor de één is, en hoe het voor de ander is. Heel verrassend om écht de ander te kunnen horen, zonder je eigen mening te hoeven opgeven! Vaak verrijkend, soms verwarrend.

Zes verzoeken helpen op zo’n avond om die gedachten van anderen te kunnen horen en om ze zelf uit te spreken:

  1. Veiligheid – Al hetgeen je hoort blijft binnenskamers
  2. Accepatie – Houd je oordelen zoveel mogelijk terug
  3. Nieuwsgierigheid – Kies voor begrijpen boven overtuigen
  4. Beknoptheid – Ga voor eerlijkheid en diepgang én houd het kort
  5. Helderheid – Praten in de ‘ik’ vorm
  6. Luister – Hoe het voor de ander is, en weerhoud je van het geven van advies.

 

Op donderdagavond 1 december organiseer ik weer zo’n comcafé (com staat voor communicatie). Het thema van die avond is: Empathie. Ik ben benieuwd wat dit voor jou betekent of wat het woord bij je oproept.

Je bent van harte uitgenodigd bij mij thuis in Zwolle. Stuur me een mail (wil@partnermetass.nl) als je mee wilt doen. Kost niets en je hoeft er niets speciaals voor te kunnen. Je hoeft ook niets voor te bereiden! Nodig gerust iemand uit om mee te komen. Met een groepje van zes gaat het door. Leuk!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.