Wist jij dat ons brein de voorkeur geeft aan lege banden (in plaats van stevige)?

Ons brein zit aan het stuur van ons leven

Het valt me op dat de mensen die me bellen vaak al behoorlijk ‘aan de lat’ zijn. Tranen zitten hoog en stemmen klinken vermoeid. Mensen vinden het fijn om een luisterend oor te krijgen. Alles te kunnen zeggen. Begrepen te worden. Na zo’n gesprek zijn ze opgelucht. Is de spanning er even af. Dat is wat luisteren al kan doen. Vaak vinden zij dit al voldoende. Krijg ik achteraf een mailtje.

‘Bedankt voor het fijne gesprek, ik kan er weer even tegen.’

Dat is natuurlijk fijn, maar voor mij is dit enorm frustrerend. Ik weet namelijk dat de spanning zich weer opbouwt en de tranen weer zullen vloeien, wanneer er ergens anders weer even ruimte wordt geboden. Deze spanning heeft een enorm effect in de levens van mensen zelf en hun geliefden. Deze golfbeweging is funest voor verlangens en ambities. Verstikkend voor levens waar blijheid zou moeten overheersen.

Ik begrijp heel goed dat mijn aanbod voor verdere hulp soms wordt weggewuifd. Het is namelijk te duur, ik zit te ver weg of er is geen tijd voor. Ook weet je nooit of het wel gaat werken, die hulp.

‘Oh dat is wel ver weg, Zwolle. En behoorlijk aan de prijs.
Ik weet ook niet of ik wel een hele dag kan vrijmaken.
En als ik alles al weet, wat ik op die dag te horen krijg?’

Ons brein is op zoek naar veiligheid

Dat klinkt als legitieme redenen. Dat zijn het echter niet. Er is namelijk een andere reden om het bij één fijn gesprek te laten. Ons brein houdt namelijk niet van verandering. Alles wat bekend is, willen we graag zo houden. Dat is overigens niet onze schuld, maar evolutionair zo bepaald: wat vertrouwd is, is veilig. Kijk maar eens naar wat je eet. Hoe lastig het is om iets nieuws op tafel te zetten. Of let er eens op wat voor kleding je aantrekt. Toch vaak meer van hetzelfde. Het merk van je auto, de voorkeur voor vakantieland. Je dagritme, route naar je werk. Zelfs de gesprekken aan tafel. Onze hersenen houden van duidelijkheid. En het meest duidelijk en veilig is dat, wat niet verandert. Wil je afvallen of meer gaan bewegen? Dan moet je van goeden huize komen.

Verandering is bedreigend

Hetzelfde geldt voor wat je gewoon en gewend bent. Dat is iets wat we waarderen en waar we aan vast houden. Mensen die me bellen hebben een grote verantwoordelijkheid. Ze zijn gewend de zaken zelf te regelen en hun eigen boontjes te doppen. Hulp vragen is niet iets wat ze gewoon zijn. Het wijkt namelijk af van hoe zij het leven vaak al een leven lang leiden: alleen, sterk en uitreikend naar de ander. Dit vraagt veel energie. Dit in stand houden ook. Wanneer er dan een barst in dreigt te komen, omdat de druk te groot is, nemen we genoegen met ‘het ventiel’: even ontladen en weer door. Daarmee verandert er ‘gelukkig’ niets! En komen we ook nauwelijks verder.

Uiteindelijk betalen we daar een hoge prijs voor. We boeten in met de kwaliteit van ons leven. En wat is daar de duur, waarde en het risico van? Een ventiel is fijn, maar ik ga liever voor stevige banden.

Bel me gerust voor het maken van een afspraak: 06 4837 8017

2 reacties

  1. Heel herkenbaar. Veranderingen brengen onrust in de relatie, terwijl ik zelf wel van verandering hou. Maar door zelf hsp-er te zijn en sfeer gevoelig kies je dan toch voor de rust en dus geen verandering. Dit gaat ten koste van mijn talenten, maar ja, de relatie wil ik ook niet opgeven. Ik heb de oplossing nog niet gevonden om hier balans in te krijgen. Ook weet ik niet echt wat ik met mijn talenten wil, wat het dubbel moeilijk maakt.

    1. Ja en dat houdt je in een spagaat op dezelfde plek he. Wist je dat kleine veranderingen beter te behappen zijn dan ineens één grote?

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.