Als weten en voelen blijven strijden

WANNEER JE PARTNER (VERMOEDENS VAN) AUTISME HEEFT

In de afgelopen jaren heb ik heel veel verhalen gehoord van vrouwen over de relatie met hun partner. In elk verhaal spelen gedachten, gevoelens en reacties een rol. De overeenkomst in die verhalen is dat hoofd, hart en hande(le)n totaal niet op één lijn liggen. Misschien herken je het ook wel.

Ik weet dat ‘hij z’n best doet’ maar tegelijkertijd baal  ik van zijn onhandigheid en sta ik na een lange werkdag weer aardappels te schillen. En ik houd niet eens van aardappels. Verzin zelf eens wat.

Ik weet hoe mijn beste vriendin het bedoelt wanneer ze zegt ‘als je hulp nodig hebt, zeg je het maar’. Maar tegelijkertijd voel ik een steek in mijn maag, wanneer ze gisteren even geen tijd heeft om op de kinderen te passen. Ik slik en zeg ‘het geeft niet hoor’.

Ik weet wel dat ik de moeite waard ben. En toch voel ik me waardeloos, oud, lelijk en vanzelfsprekend als de wekker die iedere dag afgaat, als er geen verrassing van hem is op ons 20-jarige huwelijk.

Ik weet dat ze van me houdt en toch ben ik bang dat het niet echt is. Ik heb het nodig dat ook zij regelmatig en op de juiste momenten clichés als ‘ik hou van jou’ zeg.

Ik weet dat ik verstand van zaken heb. En toch voel ik me minderwaardig als zijn waardering uitblijft.

Ik weet dat hij mijn hand in het openbaar niet zal vasthouden. En toch voel ik me verraden.

Ik weet allemaal wel hoe het brein werkt. Ik snap zijn Asperger. En toch voel ik me als een uitgeknepen citroen.

Ik weet wel dat onze lieve nieuwe baby zijn aandacht opeist. Dat het niet aan mij ligt. Dat ik nog steeds aantrekkelijk ben. Met dit andere uitgedijde, streperige lijf. En toch voel ik me afgewezen als hij ’s avonds op de bank in slaap valt.

Het weten kan een begrijpen zijn, maar lost de last van het voelen niet op. We denken vaak dat wanneer we iets begrijpen, dit automatisch leidt tot acceptatie. De verwachting is dan dat wanneer we accepteren, we er in vrede mee kunnen zijn, zodat we er geen last meer van hebben.

Onderhuids

Dit is echter niet zo en weten en voelen blijven onderhuids met elkaar strijden. We gaan óf mee met ons verstand of we laten ons gevoel overheersen.

Hoe zou het zijn als je het weten en het voelen op één lijn weet te krijgen?

Onze gedachten zijn krachtig: ze zijn in staat om onze emoties te sturen of weg te drukken. Zo lukt het best een tijd om vol te houden in het ‘weten’, maar vroeg of laat komen de emoties weer omhoog. Zoals een bal die je onder water duwt omhoog plopt, als je je handen loslaat.

Waarom-vraag

Wat we ook doen is om via het denken onze emoties te gaan begrijpen. We gaan dan over tot het analyseren ervan. We stellen de waarom-vraag, waardoor er een (nieuw) verhaal ontstaat. Waarom voel ik me afgewezen, minderwaardig, eenzaam of verraden?

Maar eigenlijk gebruik je dan opnieuw je denken in een poging je beter te voelen. Ook dat zal op de langere termijn instorten, omdat het gevoel onlosmakelijk met ons menszijn verbonden is.

Niet denken maar doen

Een andere mogelijkheid is om direct in de actie te komen: niet denken maar doen! Letterlijk In beweging blijven door veel te gaan sporten of hard te werken of altijd maar klaar te staan voor anderen.

Voelen 

Met alleen het denken en het doen blijven we om de hete brij heen draaien: om je beter te voelen moet je ook het voelen gaan onderzoeken door te gaan voelen!

Niet op dezelfde manier zoals dat meestal gaat: doorvoelen of uithuilen, maar door te leren voelen op andere lagen en daar het onderscheid in te maken. Er is meer te ontdekken dan je denkt en ik leer het je graag.

Willeke Verwoerd is PRI therapeut i.o. en begeleidt mensen die angst, boosheid, somberheid of gejaagdheid ervaren of zich afgestompt voelen in de relatie met hun dierbaren. PRI is een tool om te snappen én toe te passen wanneer het hoofd, hart en handen niet meer op één lijn liggen.

Onderzoek hoe het bij jou werkt en maak een afspraak voor een Zicht-sessie.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.