volkswagen camper

Ach, wil jij je eigen rugzak dragen?

‘Als je op je tocht naar Ithaka vertrekt, smeek dat je weg heel lang mag zijn,
vol avonturen, vol ervaring.’

Leven is als reizen. Een onderweg zijn. De eindbestemming is niet zo interessant. Die weten we immers allang? Mijn vakantie begint tegenwoordig al wanneer ik de auto inpak, samen met de kinderen. Zij hebben dat inmiddels overgenomen en genieten net zo van de autorit als van de verrassing van het vakantieadres.

Ik ken veel mensen die een zware reislast dragen. Zij fietsen alleen nog maar tegen de wind in door ijskoude regen. Lopen in de klamme mist. Dragen een loodzware rugzak, vaak ook nog met de last van iemand anders. Het onderweg zijn is voor hen soms een opgave. Ze snakken naar een tussenstation om uit te rusten. Soms is er zelfs een verlangen naar de eindbestemming. Zij dragen. Een leven zonder feestjes.

Mijn rugzak zit vol en ik weet niet meer op welke schouder ik hem kan dragen.

Het heeft mij jaren gekost voordat ik kon beseffen dat die rugzak vol zat. Ik snakte alleen nog maar naar tussenstations. Die haalde ik niet meer. Mijn rugzak en ik waren tot stilstand gekomen. Ik kreeg hem met de beste wil van de wereld niet meer van de grond. Er moest wat uit. Maar wat? En hoe? Geen enkele beweging. Mijn huisarts gaf me antidepressiva. Die rugzak voelde ik daarna een stuk minder. Helaas heel wat kilometers nauwelijks genoten van de omgeving.

Veel later las ik over het Cassandra syndroom (of CADD). Het is een aandoening die lijkt op een winterdepressie. Symptomen zijn: slaapproblemen (veel of juist te weinig slaap), vermoeidheid, te veel eten, depressieve gevoelens, moeite met sociale contacten, snel geprikkeld, geen zin in seks en stemmingswisselingen. De achterliggende oorzaak is niet een stoornis in de persoon zelf, maar in de situatie waar deze persoon in zit. Emotionele wederkerigheid is een basisbehoefte van ieder mens. Wanneer we ons niet bewust zijn of ontkennen dat deze emotionele wederkerigheid in onze relatie onder grote druk staat, ontstaan deze symptomen. Had ik dit maar geweten. Of mijn huisarts.

Ik geloof erin dat we onze reislast lichter kunnen maken wanneer deze zwaar aanvoelt. Door inzicht te krijgen in de bagage die we meenemen (wie ben ik, wat is van mij, wat heb ik nodig) door open om ons heen te kijken (wie is de ander, wat is van de ander, wat kan ik bijdragen) en kennis en vaardigheden te ontwikkelen over vervoersmiddelen (waarmee kan ik het leven verrijken).

Met een beetje hulp krijg je zicht op wat er in de rugzak moet blijven, wat vernieuwd moet worden of weg kan. Dan ontstaat verwondering, helderheid en zie je mogelijkheden naast de moeilijkheden.

Ik wens je light travelling en een feestelijke vakantie!

Op 19 augustus is een introductieworkshop ‘koers bepalen’ in het mooie Ommen. Ik ontmoet je graag!

3 reacties

  1. Even iets meer gaan lezen over het Cassandra syndroom. Als ik al nog vragen of twijfels had dan zijn deze nu verdwenen. Nu snap ik wat er met mij aan de hand is/was. vanaf dit punt kan ik mijn rugzak leeg maken en me concentreren op wat er van mij is en wat van mijn partner.
    Wat moet ook hij het moeilijk hebben gehad. Er is nog geen officiële diagnose, wel start binnenkort een onderzoek. Maar wat de uitslag ook zal zijn voor mij is het meer dan duidelijk.
    Ik heb nog niet de moed gehad mijn vermoedens (dat hij een vorm van ASS heeft) met hem te bespreken. Géén idee hoe hij gaat reageren. Of hij dat wil accepteren. Voor de hulpverlening van mijn kleinzoon (diagnose ASS) toont hij geen interesse.

    1. Wat mooi dat je in overweging neemt dat naast dat jij het zelf moeilijk hebt (gehad), dit ook speelt bij je partner. Ik denk dat het waar is. Partners zelf lopen ook zelf vaak tegen een muur van onbegrip op in deze overwegend a-typische wereld. Wens jullie sterkte en ‘oren’ naar elkaar. Bel gerust als je eens wilt sparren over hoe dit met je partner te bespreken.

  2. Lieve Wil,
    Wat een mooi stukje! Herkenbaar en weer even heel leerzaam!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.